(+32) 489 78 35 32 zvones@gmx.de
Seite wählen

Pri ekumenskem molitvenem dnevu smo 1. marca sodelovali tudi v Belgiji, Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in Švedskem. Sam sem se udeležil molitve v anglikanski cerkvi sv. Trojice v Bruslju, pri ekumenskem molitvenem srečanju v cerkvi Emavs, kjer se zbirajo evangeličani, pa sem predstavil Slovenijo. V molitvi se je v teku 24 ur za roko prijelo veliko vernic in vernikov različnih krščanskih veroizpovedi. To je bil topel objem solidarnosti, ki so jo zmožne le žene. Ob bogato obloženi mizi gostitelja – Boga – je dovolj prostora za vse, smo razmišljali ob priliki o veliki gostiji. Na mesto tistih, ki se niso odzvali povabilu, so prišli revni in bolni iz vseh križišč sveta. Globoka duhovna tema, ki je tudi socialna. Nabirka pri vseh bogoslužjih je bila namenjena otrokom in ženam iz Slovenije.

Kako močno povezuje molitev, sem ta dan globoko začutil. Na Nizozemskem, v Haagu in v Leidnu, so pri bogoslužju sodelovale sodelavke Slovenskega pastoralnega centra. Za Slovenijo so molili v 500 cerkvah na Nizozemskem. Metka Dijkstra Murko pa je zapisala: »V Haagu smo se pozdravili z ‘Dober večer’ in se je v Lukaskerk glasil ‘Oče naš’ v slovenščini. Slovenke Mojca, Romana in Metka smo tudi po molitveni uri zelo zainteresiranim udeležencem pripovedovale o življenju v Sloveniji: o vsakodnevnih težavah, s katerimi se srečujejo številne Slovenke, pa tudi o njihovem, občudovanja vrednem, pogumu in trdoživosti. Nabirka pri bogoslužju je bila namenjema centru ASPI za otroke z Aspergerjevim sindromom, materinskemu domu Karitas in projektu za Rome v Pušči. Poleg materialne je predvsem ta molitvena podpora znak tople solidarnosti, ki jo Nizozemke čutijo z vrstnicami v Sloveniji.« V Parizu so pri bogoslužju zbranim posredovali moje uvodno razmišljanje. V Hamburgu je skupaj z drugimi molila slovenska družina. Iz Švedske poroča Zvone Podvinski takole: »Svetovni molitveni dan v Göteborgu na Švedskem, lepo ekumensko bogoslužje, ki smo ga končali z agape in to posebno slovensko: Slovenska narodna noša, slovenska potica, slovenski krofi, slovenski keksi, celo slovenski kruh iz Köpinga. Bogu hvala vsem sodelujočim in cerkvi, ki nas je gostila!«

3. marca smo v Slovenskem pastoralnem centru v Bruslju pri maši podoživeli svetovni molitveni dan za Slovenijo. Goreče smo molili, med evharističnim slavjem pa prebrali tudi nekaj prošenj, ki so jih izoblikovali člani anglikanske in evangeličanske skupnosti v Bruslju.

župnik, dr. Zvone Štrubelj