(+32) 489 78 35 32 zvones@gmx.de
Seite wählen

Pogovor za verski časopis Družina

Zvone Štrubelj, župnik iz Slovenskega pastoralnega centra Bruselj


Kako v Bruslju gledate na trenja v Evropski uniji?

Bruselj je kakor srce, ki organizem EU oskrbuje z obtokom krvi. Seveda, srce je lahko zdravo, lahko pa tudi oboli in tu je srčni bolnik. Je Evropa že tako daleč? Blokade rednega in usklajenega delovanja evropskih institucij s strani nekaterih njenih članic kažejo na razrahljano povezavo, na preslabotno uveljavitev enega od glavnih načel EU, to je, načela: enost v različnosti.

Kam lahko vodi krepitev nacionalnih interesov?

Ko prevladajo močni nacionalni interesi, se postavi pod vprašaj smiselnost in donosnost skupnega bivanja pod isto evropsko streho, v istem domu EU. To je voda na mlin raznim populizmom. Poenostavljene in všečne rešitve, ki so narekovale brexit, so se izkazale za lažne in neutemeljene. Kampanja za referendum o brexitu je leta 2016 napihovala britanski ponos, čut neodvisnosti, lastni družbeni in pravni sistem. Ločitev, ki se obeta po štirih desetletjih skupne poti, je pokazala čisto nekaj drugega, cel kup nevarnosti za pravice ljudi, za podjetaja, za znanstvenike, za zagotavljanje varnosti v Evropi.

Se še nismo naučili premostiti medsebojnih narodnih razlik?

Očitno je Evropa še v začetni fazi konsolidacije. Za to je po eni strani potreben čas, nabiranje izkušenj in po drugi močna volja, da se problemi rešujejo sproti na dialoški ravni. Če se vrnemo nazaj k brexitu, lahko ugotovimo, kako slabo se poznamo in poslušamo med seboj po vseh teh desetletjih. Tu se rojevajo in poglabljajo prvi razkoraki. Okrepimo jih lahko še s predsodki in ustaljenimi klišeji. 

.
.
Objavljeno v Družini, marec 2019